Thajské zelené kari: recept + fotografie

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Thajsko je obľúbené aj pre svoju kuchyňu, ak ste navštívili túto krajinu a ochutnali miestne špeciality, takmer isto sa medzi nimi objavilo zelené kari. Thajské zelené kari je svieže a celkom ľahké jedlo, a ako to v Ázii býva, je aj pikantné. Aby sme si pripomenuli chuť Thajska aj u nás doma, rozhodli sme sa pripraviť si toto jedlo v našich podmienkach. Kde ale kúpiť potrebné suroviny a ako si jedlo pripraviť? Čítajte ďalej.

Na prípravu chutného zeleného kari budeme potrebovať aj kvalitné suroviny. Kokosové mlieko alebo jazmínovú ryžu dostanete kúpiť aj v bežných hypermarketoch, ale ak chcete použiť skutočne ázijské suroviny, nakupujte u odborníkov. Rozhodli sme sa použiť suroviny z internetového obchodu www.foodland.sk všetko čo budete k príprave zeleného kari potrebovať tam nájdete.

suroviny na prípravu Thajského zeleného kari

Čo budeme potrebovať?

  • 0,5 l kokosového mlieka
  • 0,5 kg kuracích pŕs
  • približne 70 g zelenej kari pasty
  • 1-2 PL rybej omáčky
  • 1-2 ČL palmového cukru
  • kurací vývar
  • bambusové výhonky
  • thajskú jazmínovú ryžu ako prílohu
  • chilly
  • limetkové listy

Postup:

Vlejte do hrnca cca 3/4 kokosového mlieko, za občasného miešania na miernom ohni ho priveďte k varu. Kokosové mlieko začne hustnúť a oddeľovať sa od oleja.

Kokosové mlieko

Ak sa bude zdať mlieko na okrajoch hrnca akoby mierne pripálené, vložte do hrnca zelenú kari pastu. Približne 70 g na pol kila kuracích pŕs.

Zelená kari pasta

Thajská zelená kari pasta

Pastu a kokosové mlieko poriadne premiešajte, po zhustnutí pridajte na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia.

Kuracie prsia v zelenej kari paste

Mäso dobre premiešajte, nemusíte ho restovať. Po chvíli miešania dolejte zvyšné kokosové mlieko (môžete si asi pol deci mlieka odložiť). Premiešajte a dolejte šálku kuracieho vývaru.

Thajské zelené kari

Thajské zelené kari

Premiešajte a nechajte variť na miernom ohni. Teraz začneme ochucovať, pridajte 1 až 2 PL rybej omáčky. Omáčka má dosť výraznú chuť, ktorá ale nie je tak výrazná v hotovom jedle. Následne pridáme limetkové listy, ktoré je vhodné prelomiť.

Rybí olej

Limetkové listy

Limetkové listy

Kari stále varíme na miernom ohni, teraz môžeme odhadom pridať ešte trochu zelenej kari pasty. Odložené kokosové mlieko (asi pol deci) zmiešajte s trochou pasty - podľa chuti. Pridajte asi dve ČL palmového cukru (pretože sme nemali palmový cukor, použili sme trstinový). Varte za občasného miešania.

Bambusové výhonky

Ak máte bambusové výhonky v konzerve, zlejte vodu a pridajte ich do hrnca. Na pol kila mäsa bude stačiť aj malá konzerva.

Bambusové výhonky / Thajské zelené kari

K záveru pridáme čerstvé chilly, množstvo chilly papričiek závisí od vašej chuti a prahu pálivosti.

Chilly

Kari ochutnajte, a keď bude mäso uvarené, môžete hrniec odstaviť. Ako ste si mohli všimnúť, nepoužili sme soľ ani korenie. Základ tvorí už zarobená kari pasta, ktorá dodá typickú chuť. Ako prílohu odporúčame jazmínovú ryžu, ktorú tiež nemusíte soliť, alebo len mierne.

Použité suroviny nám poskytol internetový obchod www.foodland.sk, ktorému touto cestou ďakujeme za spoluprácu.

Dobrú chuť :)

Thajské zelené kari

 

Logo Foodland
Naša firma začala pôsobiť na Slovenskom trhu od roku 2003 v zoskupení partnerských firiem, ktoré dodávajú Ázijské potraviny v špičkovej kvalite do významných obchodných reťazcov Ázijských reštaurácií a bistier v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Maďarsku a Poľsku. Našim cieľom je nielen poskytovať dobré produkty a služby, ale aj oboznámiť Vás s našou ázijskou kultúrou a gastronómiou, ktorá získava čím ďalej, tým lepšie postavenie vo vašom jedálnom lístku a vo vašom srdci.

E-mail

Vyberáme

Goldi Sands Hotel, Srí Lanka: Naša recenzia a fotky

Goldi Sands Hotel, Srí Lanka: Naša recenzia a fotky

Srí Lanka je stále viac objavovaná aj slovenskými cestovateľmi, určite tomu napomáha aj letecké spojenie z Bratislavy s prestupom v Dubaji. Celkový čas letu z Bratislavy, vrátane prestupu v Dubaji nezaberie viac ako 12 hodín.

7 dôvodov, prečo by ste mali stráviť vašu ďalšiu dovolenku na lodi

7 dôvodov, prečo by ste mali stráviť vašu ďalšiu dovolenku na lodi

Plavba exkluzívnou loďou niekde po Stredozemnom mori či dokonca Karibiku je snom mnohých Slovákov. Niet divu, veď taká plavba je exotickým dobrodružstvom, na ktoré človek len tak nezabudne.

Dva mesiace na storočnej plachetnici obklopený neobyčajnou krásou Antarktídy.

Dva mesiace na storočnej plachetnici obklopený neobyčajnou krásou Antarktídy.

Cestovateľské kino prinesie špeciálne dobrodružstvo

Ľadová púšť, kam len oko dovidí. Zem nikoho, kde platia osobitné zákony a ktorej vládnu chlad a obrovské plávajúce kusy ľadu. Najchladnejší kontinent, ktorý bol po storočia mýtickým miestom, obývajú dnes len vedci, kráľovské tučniaky, veľryby, albatrosy a pár ďalších živočíchov.

Luxusné kniežatstvo a 0% daň pre miestnych a azda najznámejšie kasíno, spoznaj Monako!

Luxusné kniežatstvo a 0% daň pre miestnych a azda najznámejšie kasíno, spoznaj Monako!

Monako je prímorskou krajinou nachádzajúcou sa medzi Francúzskom a Talianskom a vládne jej kráľ Albert II. Aj keď je Monako teoreticky krajinou, svojou rozlohou pripomína skôr mesto.

Stačí sa zbaliť, a vyraziť... :-)