Ľudia na Bali sú priateľskí a to si turisti veľmi vážia

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Čarovné miesto, kde stále žijú legendy a mýty! Cestovateľské kino odhalí krásy tropického klenotu medzi viac ako 17 000 ostrovmi Indonézie, ktorý miestni volajú Ostrov Bohov.

Návštevníci sa v utorok 13. augusta v košickom Kine Úsmev vypravia do sveta vulkanických pláží, pestrých hinduistických tradícii a usmievavých domorodcov, ktorí vás s radosťou strhnú do konverzácie. S cestovateľom Jánom Valačaiom precestujú údolia tvarované ryžovými terasami, posvätné sopky, najkrajšie chrámy, pláže a vlny, ktoré milujú surferi z celého sveta. Povedia si viac o spiritualizme a šamanizme, o tom, ako sa zabávajú mladí ľudia, o tom, aké subkultúry tam možno stretnúť či o tom, aké kultúrne rozdiely sú medzi nami. Ján doplní svoje rozprávanie o osobné príhody a prezradí, či o Bali stále platí heslo EAT - PRAY - LOVE. ?‍♀️??????

Čo vás zavialo na Bali?

Ján Valačai: Na Bali som sa dostal úplne náhodou, ale asi to tak malo byť. Študoval som medzinárodné vzťahy, a kým všetci chceli študovať v Anglicku a USA, mňa to ťahalo do exotiky. V hre bolo viacero možností. Podarilo sa mi získať ročné štipendium v Indonézii. Povedal som si, prečo neísť študovať do raja.

Ako vyzerá život v raji? Čím sa živia domáci a ako trávia čas po práci?

Ján Valačai: To záleží od človeka a toho, ako si ten život v raji chce užívať. Ja som sa počas štúdia snažil čo najviac asimilovať do lokálnej spoločnosti a žiť s miestnymi, aby som sa naučil čo najviac o kultúre, a tiež ich spôsob myslenia a jazyk. Niektorí študenti sa zdržiavali v “západných” komunitách a jazyk a kultúru sa nenaučili ani po rokoch. Všetko je to individuálne. Domáci sa tam živia tak, ako u nás. Každý robí, čo vie a čo mu ide. Alebo aj nejde. Mladí inklinujú k tomu, aby sa čo najviac bavili, preto moji spolužiaci boli hudobníci, umelci alebo aj menší podnikatelia. Ľudia na Bali sú dosť pobožní, udržujú si tradície a zvyky a to je zaujímavé pozorovať.

Bali patrí k vyhľadávaným dovolenkovým destináciám. Aký vzťah majú domáci k turistom?

Ján Valačai: Dobrý, turizmus je tu asi už od polovice 60. rokov, ak nie dlhšie. Väčšina obyvateľov na Bali verí, že každý beloch musí byť bohatý, pretože často vidia, ako turisti platia za noc v hoteli viac, ako domáci zarobí za mesiac. Preto si myslia, že všetci ľudia v Európe takto žijú každý deň. Ľudia sú ale priateľskí k turistom, no čo ma prekvapuje je, že bežní ľudia mimo turistických lokalít sú nezištne priateľskí. A to si váži veľa turistov, preto sa do Indonézie radi vracajú.

Pre mnohých je ísť na Bali výlet snov. Čo okrem nich možno vidieť a zažiť na tomto ostrove?

Ján Valačai: Bali bolo na Slovensku považované za luxusnú destináciu, ale to vôbec nemusí byť tak. Každý si tu nájde svoje. Sú tu top hotely a super služby, a tak sa tu dá zažiť luxusná dovolenka s 5 hviezdičkami. Ale raj to je aj pre milovníkov kultúry. Sú tu krásne ceremónie, kultúra, tradície a zvyky, ktoré viete zažiť dennodenne. A to nielen tie platené pre turistov, ale aj tie pravé. Je tu úžasná príroda, ryžové terasové políčka, kopce, sopky, ktoré majú cez 3000 metrov a super pralesy. Dá sa tu stanovať, robiť glamping, potápať sa, plávať s mantami či delfínmi. História je tiež úctihodná, hinduizmus je na Bali viac ako tisícročie a je tu preto aj veľa chrámov. Takže Bali sa dá právoplatne nazvať rajom!

Ktoré skryté, alebo turizmom nedotknuté miesta, odporúčate?

Ján Valačai: To je veľmi ťažká otázka, lebo tých miest je naozaj veľmi veľa. Ale za zmienku určite stojí vodopád na severe Bali s názvom Sekumpul, potom canyoning v oblasti Gianyar, výstup na sopku Batur a sledovanie východu slnka, potápanie a šnorchlovanie na Nus Lembongan a Penida, plávanie s mantami, celý ostrov Penida, ktorý patrí pod Bali, národný park Menjangan a absolútne prázdne pláže bez turistov. Odporúčať môžem aj hocijakú dedinu mimo turistických destinácií počas jeden zo sto ceremónií, ktoré sa dejú každý rok. Bali je malý ostrov, ale naozaj má veľa častí, ktoré sú neprebádané.

Aké tradície patria medzi najčastejšie či najvýznamnejšie na Bali?

Ján Valačai: Dvakrát ročne je ceremónia Galungan a Kuningan, kedy sa rodina stretáva pokope, nový rok balijský je zaujímavý tiež, lebo prípravy trvajú mesiac a deň pred novým rokom Nyepi sa koná výprava alegorických vozov, ktoré sa potom spália. Na ďalší deň na Bali nelietajú lietadlá, premávajú lode, autá ani motorky, nemôže sa robiť nič, čo dáva pôžitok, treba vypnúť elektrinu, nevychádzať z domu na ulicu a tento rok dokonca vypli aj internetové pripojenie. Je to jedinečný zážitok, ktorý nie je nikde inde na svete. No a potom sú zaujímavé ďalšie ceremónie ako pohreb, svadba, matatah, čiže brúsenie zubov ako symbol dospelosti, saraswati a ďalšie.

Ján Valačai

je cestovateľ a dobrodruh, ktorý sa zamiloval do Ázie, kde strávil nakoniec osem rokov, z toho prevažne väčšinu času na ostrove Bali. Pracoval tam v oblasti PR, ako herec či dobrovoľník a vďaka tomu sa spoznal s množstvom ľudí a prenikol hlbšie do tamojšej kultúry. Ján po návrate na Slovensko organizuje cesty do Ázie. Plynule hovorí indonézsky a dohovorí sa aj malajsky.

  1. 8. (utorok)

Štart: 20:00 hod.

Lístky: bit.ly/Bali1308

 

Event: https://www.facebook.com/events/2243740519027298/

E-mail

Vyberáme

Úžasný Coromandel, Nový Zéland

Úžasný Coromandel, Nový Zéland

Obdarený nádhernými dažďovými pralesmi, atraktívnymi zlatými plážami a neuveriteľnou vidieckou krajinou, polostrov Coromandel je jednou z najvšestrannejších dovolenkových destinácií Nového Zélandu.

Čo sme jedli v Ázii? Galéria v čánku

Čo sme jedli v Ázii? Galéria v čánku

Pri cestovaní nespoznávame len krajinu, ale aj zvyky, kultúru a jedlo. Bez jedla sa nezaobídete nikde, prečo teda nevyužiť možnosť ochutnať miestne špeciality? Pri našej ceste Áziou jedli viac oči ako ústa, množstvo pouličných stánkov ponúkalo rôzne druhy jedál, od polievok, cez grilované mäso až k opečeným pavúkom.

Thajské zelené kari: recept + fotografie

Thajské zelené kari: recept + fotografie

Thajsko je obľúbené aj pre svoju kuchyňu, ak ste navštívili túto krajinu a ochutnali miestne špeciality, takmer isto sa medzi nimi objavilo zelené kari. Thajské zelené kari je svieže a celkom ľahké jedlo, a ako to v Ázii býva, je aj pikantné. Aby sme si pripomenuli chuť Thajska aj u nás doma, rozhodli sme sa pripraviť si toto jedlo v našich podmienkach. Kde ale kúpiť potrebné suroviny a ako si jedlo pripraviť? Čítajte ďalej.

Na Transsibírskej magistrále žiadne dni nie sú nudné. Zážitky sa spájajú s príbehmi ľudí

Na Transsibírskej magistrále žiadne dni nie sú nudné. Zážitky sa spájajú s príbehmi ľudí

Vlakom až na koniec sveta! Staňte sa súčasťou príbehu najväčšej železničnej trati na svete! Transsibírska magistrála je nevšedné cestovateľské dobrodružstvo odohrávajúce sa na koľajniciach križujúcich najdôležitejšie mestá Ruska, nedotknutú prírodu Mongolska, pestrý Peking aj legendárny Čínsky múr.

Stačí sa zbaliť, a vyraziť... :-)